top of page

Grad kneza Lazara! Srpska prestonica – KRUŠEVAC

U dolini Zapadnog Pomoravlja na reci Rasini, stoji ponosito grad bogate srpske istorije, Kruševac. Osnivač grada je srpski knez Lazar Hrebeljanovic. Kruševac je sagrađen 1371. god. od rečnog oblog kamena krušca, odakle i potiče današnje ime grada. Lazar je baš iz ovog grada poveo srpsku vojsku u Boj na Kosovo!


,,Ko je Srbin i srpskoga roda, i od srpske krvi i kolena, a ne doš'o na boj na Kosovo, ne imao od srca poroda, ni muškoga, ni devojačkoga!" Kneževa kletva.

Od Lazarevog grada je ostalo vrlo malo, a najočuvanija je Donžon kula, svedok moćne vladavine kneza Lazara. Turci su ovaj grad nazivali Aladža Hisar, u prevodu Šaren grad zbog materijala od kog je građen (obli rečni kamen). Donžon kula se nalazi u Arheološkom parku Lazarev grad i ovo je lokacija koju apsolutno MORATE videti ako dolazite u Kruševac. U ovom parku se nalazi i spomenik knezu Lazaru kao i jedna od najlepših svetinja u Srbiji – crkva Lazarica.

Ovu crkvu je knez Lazar sagradio u samom jezgru Kruševca i to u isto vreme kad je sagrađen i grad. Posvetio ju je svom prestolonasledniku Stefanu. Ispred ove crkve osveštena je srpska vojska pred polazak na Kosovo. Lazarica je jedan od najprepoznatljivijih simbola Kruševca ali i jedan od najlepših bisera srednjovekovne srpske arhitekture. Zanimljivost kod ove crkve je da njena unutrašnjost iz nepoznatih razloga nije bila oslikana živopisima sve do XVIII veka i austrijske vladavine Kruševcom. U istom kompleksu arheološkog parka se nalazi Narodni Muzej Kruševca koji mi nažalost ovom prilikom nismo posetili, ostavili smo to za drugi put. Vama svakako preporučujem da to učinite pre nas.

Nakon Kosovskog boja, Lazarev grad postaje prestonica srpske srednjevekovne vazalne države, kojom prvo upravlja Lazareva žena, kneginja Milica a kasnije njihov sin despot Stefan. Stefan tokom svoje vladavine prestonicu seli u Beograd (na veliku žalost svih nas južnjaka 😊). Kruševac je konačno oslobođen od turaka 1833. god. i nakon toga počinje naglo da se razvija i napreduje.

Moram da vam ispričam jednu zanimljivu priču koja ima veze za turcima i njihovom vladavinom. Da li znate odakle kruševljanima nadimak Čarapani? U I srpskom ustanku, 1806. god. grupa Kruševljana je nečujno u čarapama ušla u grad i pobila veliki broj turaka.

I otud ostade nadimak čarapani.

Ono što ne smete propustiti u Kruševcu jeste jedno od najlepših zdanja, Gradska kuća. Ovaj objekat je sagrađen za vreme I svetskog rata. Zgrada je uglavnom zadržala svoju autentičnost, kako spolja tako i iznutra. U eksterijeru Gradske kuće ističe se Mozaik sala. Ovo velelepno zdanje je nemoguće promašiti, nalazi se u centru grada odmah pored Trga kosovskih junaka. Ono što mi je zapalo za oko dok sam šetala Kruševcem jeste da u gradu ima puno trgova, fontana, spomenika i parkova.


U jednom od gradskih parkova, na obroncima brda Bagdale nalazi se Memorijalni kompleks Slobodište. ovde se za vreme II svetskog rata nalazio logor. Najveće streljanje dogodilo se 29. juna, 1943. god. kada je okupator streljao 324 lica. Memorijalni kompleks je sagrađen po ideji Dobrice Ćosića, a realizovao ga je arhitekta Bogdan Bogdanović.

Ono što mi nismo posetili ovog puta ali ako imate decu svakako preporučujem da posetite zabavni park Šarengrad. Park poseduje uređeno igralište i replike dinosaurusa. Ovaj tematski park je napravljene sa idejom da zabavi decu različitih uzrasta i podeljen je po celinama za decu do 7 i do 12 godina, postavljeno je čak 20 replika dinosaurusa raznih vrsta, penjalice, ljuljaške, klackalice i dva zip line-a. Postoje i staze za pešačeje, teren za golf i prostor za igranje šaha, a imate i restoran gde možete da se okrepite.


Za sam kraj dana u Kruševcu predlažem Park minijatura. Vrlo zanimljiva ideja koja je sprovedena u delo. Ovaj park se nalazi na brdu Bagdala i sagrađen je 2019. god. Kad se gleda iz vazduha, park je u obliku teritorije Srbije. U parku se nalaze makete preko 10 manastira i u planu je da se taj broj povećava. Sve u svemu vrlo zanimljiva lokacija i savršeno mesto za smiraj dana i kraj obilaska grada Kruševca.

Dok nisam nogom kročila u Kruševac nisam ni slutila koliko se zanimljivih priča i bogate srpske istorije krije ispod temelja ovog grada. Zato nemojte biti kao ja, učite na mojim greškama i pogledajte i video o srednjevekovnoj srpskoj prestonici.Comentarios


bottom of page