top of page

Otkrijte čuda Stare planine zimi, neverovatne aktivnosti koje nisu skijanje!

Nekako se pretpostavlja da je zima na planini rezervisana za skijaše, snoubordere i decu. A da li to baš tako mora biti? Apsolutno ne! Ukoliko volite zimu, sneg i planinu imam za vas savršeni predlog kako provesti dan na jednoj od naših najlepših planina – Staroj planini.Stara planina je prelepa u svim godišnjim dobima ali zimi ima neku posebnu čar. Dovoljno je divlja da možete da uživate u snežnim nanosima i dovoljno pitoma da vam dopusti da obiđete par zanimljivih mesta čak iako je pre toga sneg padao celu noć. Za sam početak zimskog uživanja na Staroj predlažem odlazak u pravcu Babinog Zuba. Ukoliko su putari prošli pre toga, lagano možete stići ispod ovog planinskog vrha bilo kojim autom. Kad se nađete ispod vrha, iliti kad se on nađe iznad vas, sa donje strane puta se nalazi vidikovac.Po meni je ovaj vidikovac jedan od najlepših na Staroj planini a veliki plus je što svako može doći do njega. Kad je velika vidljivost pogled odavde puca kilometrima daleko. Ono što može biti nezgodno jeste ako niko nije pre vas napravio put od glavnog puta do vidikovca. Znači da ćete morati vi to da uradite. U svakom slučaju, nije ništa strašno i ako baš vi budete ti koji prte putinu što bi mi južnjaci rekli, pa neko i to mora da radi. Vidikovac je lepo ograđen i obezbeđen i odavde možete napraviti prelepe fotografije okoline. Ukoliko vam vetar to dozvoli. Pripremite se na vetar svakako, na ovom vidikovcu vetar stalno duva, čak i leti.


Kad vas vetar dovoljno ohladi, vreme je da se kreće dalje. Uđete u auto i nastavite dalje istim putem, ka hotelu Babin zub koji se nalazi u neposrednoj blizini. I tu imate jedan vidikovac, ali što se mene tiče ništa posebno i ne bi se ja tu nešto mnogo zadržavala. Ostavite auto kod ovog hotela i nastavite dalje pešaka do ski bifea ,,Plaža“. Od hotela do ovog kafića imate oko 700m i verujte mi na reč, pravo je uživanje hodati ovim putem dok vam svež snek škripi pod nogama. Imaćete osećaj kao da ste u nekoj zimskoj bajci.Na ovom putu se smenjuju razni pejaži i bukvalno svaki korak je savršeno mesto da napravite nezaboravne uspomene i naravno fotke. Kad stignete do bifea, obaveno ide zagrevanje uz kafu, čaj, rakiju ili kuvano vino, a ako se niste dovoljno smrzli do tad i ako vreme to dozvoljava možete sesti i napolju i uživati u pogledu na Midžor. Oko ovog bifea se nalaze ogromni četinari koji bude strahopoštovanje prema prirodi i njenoj moći. Stvarno predivno iskustvo i uživanje ne može da izostane.Kad završite sa odmaranjem u ovom objektu, vreme je da se istim putem vratite do auta. Zatim lagano krenite ka Jabučkom Ravništu, navigacija će vas bez problema odvesti do tamo. Kad stignete na lokaciju, auto ostavljate na javnom parkingu koji je besplatan i nakon par minuta hodanja stižete u podnožje Jabučkog Ravništva a tu vas čeka prva gondola u Srbiji da vas odveze na istoimeni vrh. Ova gondola je kao što rekoh prva gondola u Srbiji i zvanično je otvorena 2012. god. Trasa koji vozi do vrha iznosti 1100m i nakon ove vožnje naći ćete se na nadmorskoj visini od oko 1400m.Pripremite se da se “sudarate“ sa skijašima i da budete u manjini. Retki su oni koji ovde dođu da uživaju u pogledu. A pogled od milion dolara. Svuda lepo, belo, čist sneg, planinski masivi Stare predivni ali i ovde vetar duva, i to baš, baš duva, pripremite se na to. Kad je velika vidljivost, između ostalog, odavde se savršeno vidi Rtanj. S obzirom da gore nećete moći previše da se zadržite, temperature su skoro uvek baš niske i hladnoća probija kroz odeću, što pre upijte sve te poglede i dokumentujte kojom fotografijom i brzom brzinom se vraćajte u podnožje, naravno isto gondolom. Bićete verovatni sami u kabini, pošto uglavnom svi ostali se vraćaju skijama ili bordovima.Kad stignete u podnožje neizbežno je zagrevanje u nekom od kafića. Uvek su puni ljudi ali su i topli a verujte mi da će vam toplota trebati posle izleta na Jabučko Ravnište.

 

Nadam se da sam vam slikovito dočarala da i mi obični smrtnici, ne-skijaši možemo da uživamo u zimskim čarima na planini, a tu je naravno i video na YouTube kanalu.Recent Posts

See All

コメント


bottom of page