top of page

Planina na jugu Srbije koja se mnogim ženama slaže uz karakter

BESNA KOBILA


Besna Kobila je jedna od najlepših planina koju sam posetila i gde sam ujedno dočekala i jedan od najlepših zalazaka sunca. Imala sam tu čast da se popnem do njenog najvišeg vrha i u leto kad je sve zeleno i zimi tokom velikog snega i prosto ne mogu da odlučim kad je ova planina lepša. Odgovor je – UVEK!

Ova planina zanimljivog imena se nalazi u jugoistočnoj Srbiji, na 40km od Vranja. Besna Kobila spada u Rodopske planine koja predstavljaju najstariji planinski masiv na Balkanskom poluostrvu. Planina je bogata rudama kao što su olovo i granit i na njoj se nalazi rudnik Kriva Feja koja obiluje rudom molibdena. Kad smo već kod Krive Feje, ovo je ujedno i naziv najvećeg naseljenog mesta na Besnoj Kobili.

Ukoliko do samog vrha Besne Kobile odlučite da krenete autom, moraćete to da učinite terenskim vozilom koje poseduje 4x4. Put nije previše zahtevan, ali ipak ne bih preporučila da krenete običnim i niskim automobilom. Ako ipak to uradite, javite mi utiske. Ukoliko pak krenete pešaka, što je sigurno i lepša opcija, auto ostavite kod planinarskog doma. Do planinarskog doma, put je asfaltiran i odličan za sva vozila. Od planinarskog doma do najvišeg vrha Besne Kobile ima oko 8km u jednom pravcu.


Na prvom delu puta će vas dočekati predivni i ogromni četinari. Ja sam se na tom delu puta osećala kao u nekoj bajci.

Kad izađete iz šume, sledi teži deo. Uspon na Musulj, jedan od vrhova Besne Kobile. Veoma strm deo ali je nagrada ogromna kad izađete na ovaj vrh. Pogled koji ćete ugledati, ostavlja bez daha. Od Musulja se već jasno vidi vrh Besna Kobila. Nepregledni pašnjaci koji kreću odatle podsećaju na neku pozadinu Windowsa, a mene pomalo podsećaju i na neke delove Stare Planine.

Od Musulja do podnožja najvišeg vrha sledi lagana šetnja, možda i najnezahtevniji deo ove planinarske staze. Kad dođete do podnožja, onda kreće prava akcija. Staza je veoma strma i roni se pod nogama, ali su predeli koji se prostiru oko vas takvi da ćete delimično zaboraviti na sve poteškoće. Po mom skromnom mišljenju ovu stazu bih svrstala u srednje teške planinarske staze. Osećaj zadovoljstva kad se popnete na najviši vrh vam ne mogu dovoljno dobro opisati rečima, moraćete sami to da doživite. Najviši vrh Besne Kobile se nalazi na oko 1920mnv. Gde god da pogledate – LEPOTA i netaknuta priroda. Besna Kobila nije nešto naročito atraktivna planina i nećete sresti mnogo ljudi na ovoj stazi, tj. verovatno nećete sresti nikoga. Kad kažem atraktivna, mislim u smislu da nije privlačna za ljude koji posećuju Zlatibor i Kopaonik. Ko je razumeo, razumeo je. Ali upravo zbog toga jeste i priroda netaknuta i ovo je jedna od mojih omiljenih planina.

Vreme je da saznate odkud ovoj planini naziv Besna Kobila. Nekada davno, prostore Besne Kobile su naseljavali stočari. Među njima je živela i prelepa devojka Feja. Bila je lepa, mlada i vrlo sposobna. Obožavala je da jaše konje. Jednog dana jahala je konja, ali nije znala da je kobilu ujeo besan pas. Dok je galopirala pašnjacima, konj je počeo da besni i da ispušta penu iz nozdrva i zbacio je Feju. Meštani sela su našli Feju i odveli je u selo, međutim ona je do kraja života ostala ćopava na jednu nogu. U njenu čast selo su nazvali Kriva Feja, a planinu Besna Kobila. Ovo je možda i jedna od najrealističnih legenda koju sam čula a da ima veze sa nazivom neke destinacije.

Nadam se da vam se svidela legenda o ovoj planini i da ste bar na trenutak dobili želju da je posetite, bilo autom ili pešaka. Za one u boljoj kondiciji, predlažem obavezno i zimski uspon na najviši vrh. Pogledajte u videima kako smo se to mi proveli i u letnjem, a i u zimskom periodu.Hvala!


Comentários


bottom of page