top of page

Vaša sledeća destinacija za odmor u prirodi - Topli Do

Na samo 33km od Pirota u parku prirode Stara Planina nalazi se naizgled jedno vrlo obično selo. Mada, nijedno srpsko selo nije obično, svako je neobično na svoj način i ima ono nešto. Topli Do ima više stvari zbog kojih je jedinstveno ne samo u Srbiji već i u svetu. Prvo što ćete primetiti kad uđete u selo jeste arhitektura, tj. izgled kuća u selu koje su zadržale svoj izgled od pre 100 god. i upravo zbog toga Topli Do je jedinstveno selo u Srbiji.

Kuće u selu su sagrađene u XIX i XX veku i to isključivo od prirodnih materijala – blata, kamena, drveta i slame. Šetajući kroz selo možete videti apsolutno sve domaće životinje – krave, ovce, koze, magarce, konje... Meštani su uglavnom ljudi u poznim godinama ali ono što obećava jeste da ima i mlađe populacije koja je rešila da se vrati na selo. Zanimljivost koju možda niste znali je da je ovde rođen Dimitrije Mladenović Gaga, osnivač fabrike Tigar. Osim toga, ovaj industrijalac imao je i mlekare, jednu od njih i u Toplom Dolu i izvozio je čuveni pirotski kačkavalj širom sveta. Ove godine (2023 god.) u centru sela postavljen je spomenik u čast ovom Toplodolcu.

Kroz Topli Do teče Javorska reka. Slobodna i nesputana. I šta je tu čudno, pa reke i treba da budu slobodne! Međutim, ne razmišljaju svi tako, naročito oni kojima je sve malo i koji su željni novca i profit je njihov Bog. Naime 2019. god. investitori su pokušali da Javorsku reku strpaju u cevi i da izgrade mini hidroelektrane, ali im to nije uspelo. Meštani su hrabro stajali na barikadama mesecima i istrajali su u svojoj nameri. Zato i sada kad dođete u Topli Do možete da uživate u šumu Javorske reke.


Svake godine tokom avgusta u Toplom Dolu se održava ,,Festival slobodnih reka i planina“ kao podsetnik na veliku pobedu “običnog“ čoveka. Bogat i raznolik sadržaj je ono što izdvaja ovaj festival od drugih. Planinarenje, muzički program, kulturni sadržaj, izbog naj fotografije i videa i još mnogo drugih stvari vas očekuje ako rešite da posetite ovu manifestaciju. Druženje sa istinskim ljubiteljima prirode se podrazumeva i na prvom je mestu.

U samoj blizini Toplog Dola, takoreći na kraju sela nalazi se pritoka Javorske reke – Kovani Do. Kroz crveno korito od kamena, potok je davno napravio svoj put. Sasvim neobičan prizor za videti i vrlo jedinstveno mesto, baš kao i samo selo.

I ptice na grani znaju da se najveći broj vodopada u Srbiji nalazi upravo na Staroj Planini, a da li ste znali da vam Topli Do može poslužiti kao “baza“ za obilazak velikog broja istih? U pohod na najviši vodopad u Srbiji, Kaluđerski skok se kreće baš iz ovog sela. Zatim tu su ne manje impresivni, Donji Piljski, Gornji Piljski, Kurtulski, Čunguljski, Vurnje... Mi smo u lepotama nekih od njih uživali a nadam se da ćete i vi jednog dana imati prilike da vidite tu lepotu uživo. Do tada uživajte u mojim fotografijama i videima.
Comments


bottom of page