top of page

MERAK NEMA CENU! Niš, Carski grad

Updated: Apr 23

Top lokacije za obilazak u gradu meraklija.


Niš nazivaju Carskim gradom zato što je jedan od najpoznatijih vladara poznog rimskog carsta, Konstantin Veliki, rođen baš ovde. Ovaj grad je najveći grad na jugu Srbije. Ime je dobio po reci Nišavi koja protiče kroz njega i jedan je od najstarijih gradova na Balkanu.

Kroz istoriju mnogi narodi su prošli kroz kapije Niša i mnogo priča bi moglo da se ispriča na tu temu, a ja ću pokušati da budem sažeta i da vam preporučim moje omiljene lokacije u Carskom gradu.

Spomenik Stevanu Sremcu i Kalči

Iako je Konstantin napustio Niš u ranoj dobi svog života, nikad nije zaboravio svoje detinjstvo provedeno u njemu i zato je kad je postao car ovaj grad bogato nagradio i sagradio luksuzno predgrađe – Medijanu. Ostaci ovog velelepnog zdanja sada nose naziv arheološki park ,,Medijana“. Medijana nije radila 10 god. zbog raznih istraživanja i sređivanja ali sada su njena vrata otvorena za posetioce. Ovaj arheološki park se prostire na 40 hektara i pored ostalog, ovde možete videti više od 1000 kvadratnih metara podnih mozaika.

Medijana arheološki park

Imam jedno priznanje za vas, koje nije baš za ponos i diku a to je da vrlo retko posećujem muzeje. Imam vrlo veliku želju ali nažalost nekako se sve završi na divljenju od spolja i ne ulasku unutar muzeja. Upravo zbog toga sa zadovoljstvom moram da vam se pohvalim da sam konačno posetila arheološku salu Narodnog muzeja u Nišu i oduševljenje je blaga reč. Ovde možete videti eksponate iz raznih istorijskih perioda, a s obzirom na dugu istoriju grada Niša, nećete ostati ravnodušni na razne predmete - oružje, novac, nakit, skulpture, posude itd. u ovoj zbirci.

Narodni muzej Niš

Kad sam išla u osnovnu školu istorija mi je bila jedan od omiljenih predmeta. Geografija i ne baš. Mada tad kao dete i nisam baš najbolje shvatala sve te bitke i požrtvovanja srpskog naroda. Definitivno mesto koje ne smete propustiti da vidite kad ste u Nišu jeste Spomenik na brdu Čegar. Ovde se odigrala čuvena bitka u I srpskom ustanku i to 1809. god. Čegarska bitka, u kojoj je slavni vojskovođa Stevan Sinđelić žrtvovao svoj život, kao i živote srpskih vojnika radi višeg cilja. Zbog nadmoći turske vojske jedini izlaz koji je Stevan video jeste da zapali barutanu i tako izvojuje pobedu. Tom prilikom on je digao u vazduh 4000 srpskih vojnika ali i 10 000 turskih vojnika.

Spomenik na Čegru

Opijen besom i u znak odmazde zbog ogromnih gubitaka u Čegarskoj bici, niški Huršid paša daje naređenje da se glave srpskih vojnika oderu, napune slamom i pošalju u Carigrad, kako bi pokazao šta se dešava ukoliko mu se otkaže poslušnost. Takođe, u nameri da jednom za svagda uplaši Srbe i sve ostali koji nameravaju da mu prkose, naređuje da se lobanje srpskih vojnika uzidaju u kulu od kamena. Prvobitno je bilo uzidano 952 lobanje, sa jednom lobanjom izdvojenom za koju se pretpostavlja da je lobanja Stevana Sinđelića. Sada je taj broj mnogo manji ali se ta izdvojena lobanja i dalje čuva. Ovaj spomenik iz I srpskog ustanka se naziva Ćele-kula iliti Kula od lobanja.

Ćele Kula

Niste valjda mislili da sam zaboravila na jedan od najvećih simbola Niša – Nišku tvrđavu? Ova tvrđava spada u jedne od najočuvanijih tvrđava tog tipa u Srbiji. Tokom vekova mnogi narodi su prošli kroz ovo utvrđenje i stoga je i više puta bila rušena i obnavljana. Tvrđavu koju danas znamo i volimo izgradili su Osmanlije u periodu od 1719 – 1723. god. na antičkim temeljima. U tvrđavi su se nalazile i 3 velike džamije od kojih je danas jedino očuvana Bali-begova džamija.

Bali-begova Džamija

Volela bih da sledeća lokacija sa kojom vas upoznajem nikada nije postojala niti u jednom gradu na svetu ali nažalost realnost je malo drugačija. Logor Crveni krst u Nišu je koncentracioni logor iz II svetskog rata koji su osnovale Nemačke okupacione snage 1941. god. Ovaj logor nije za one sa slabim želucem. Ovaj sada Memorijalni kompleks ,,12 Februar” je svedok stradanja velikog broja Srba, Roma i Jevreja i to oko 30 000 hiljada od kojih je preko 10 000 streljano. Jedna od stvari po kojima će ovaj logor ostati upamćen jeste prvo organizovano bekstvo iz logora u tada porobljenoj Evropi. 1942. god. 147 logoraša je pokušalo bekstvo iz logora a 105 je uspelo u tome. Nekadašnji logor je vrlo očuvan sa mnogim predmetima koji su izloženi i od kojih se diže kosa na glavi. Sama pomisao šta se tu sve dešavalo tera suza na oči. Ipak, neka vam to ne bude razlog da ne posetite ovu lokaciju, stisnite zube i iz prve ruke pogledajte istoriju i nažalost još jedno stradanje srpskog naroda.


Koncentracioni logor iz II sv rata

Gde je priča o logoru Crveni krst, tu je i priča o Memorijalnom parku Bubanj. Nemci su zatvorenike iz logora dovodili baš ovde i vršili masovna streljanja. Pretpostavlja se da je preko 10 000 ljudi ubijeno, ali konkretni dokazi o tome ne postoje pošto su se okupatori potrudili da unište što više dokaza o svojim nedelima. Na stratištu Bubanj se sada nalaze 3 stisnute pesnice, ženska, muška i dečija, kao simbol otpora prema okupatoru.


Memorijalni park Bubanj

O najvećem gradu u južnoj Srbiji bih mogla da napišem još štošta ali za sada neka ovo budu mojih Top 7 lokacija koje morate posetiti.


Ne zaboravite da napravite fotografiju sa čuvenim Kalčom i Sremcem koji strpljivo čekaju na istom mestu baš vas a kad ste već tu obavezno prošetajte i kroz srce grada Niša - ,,Kazandžijsko sokače”. Dajte mašti na volju i budite slobodni da istražite Niš otvorenog srca i uživajte u našim južnjačkim specijalitetima, jer je opšte poznato da se na jugu Srbije najbolje jede i da smo mi južnjaci veliki domaćini.Comments


bottom of page