top of page

Impozantna KLISURA proglašena za park prirode

HE sagrađena po projetku Nikole Tesle.


Ukoliko se ikada nađete u Nišu (u Niš be), prava bi šteta bila da ne prođete i kroz Sićevačku klisuru. Ova neverovatna kreacija prirode se nalazi na samo 14km od Niša i duga je 17km. Reka Nišava se svojim vodenim tokom usekla u stensku masu i tako napravila prelepu celinu koja je proglašena za Park prirode i zaštićeno područje. Ova klisura se prostire između severnih ogranaka Suve planine i južnih ogranaka Svrljiških planina. Ono što morate videti u Sićevačkoj klisuri osim same klisure jesu i manastiri, hidrolektrana i vidikovac sa koga se pruža veličanstven pogled na okolinu.

Ukoliko u klisuru ulazite iz Niša, pored puta videćete oznaku za manastir Svete Bogorodice. Čim skrenete morate da pređete preko drvenog mosta ali nemojte da vas to obeshrabri, vozila tu prolaze svakodnevno. Manastir Svete Bogorodice se nalazi u ataru sela Sićevo, odmah ispod Golemog Kamena, Kusače. Monahinja Arsenija uspešno vodi ovo “domaćinstvo“ i ljubazno dočekuje goste, zajedno sa još par monahinja. Kompleks ovog manastira čine crkva posvećena Vavedenju Svete Bogorodice i dva konaka, novi i stari. Ne zna se tačno vreme kada je ovaj manastir podignut zato što su Turci u doba svoje vladavine u niškom kraju uništavali i palili dokumentaciju. Pretpostavlja se da je prvobitna crkva najverovatnije nastala u doba vladavine braće Mrnjavčevića u XIV veku. Osmanlije su ovu crkvu često palili i rušili pa su vernici pod okriljem noći preneli kamenje preko reke i sagradili crkvu na skrovitom i teško pristupačnom mestu. Temelji stare crkve se i dalje naziru. Manastir Svete Bogorodice je poznat po svojoj ikoni „Bogorodica s Hristom i Anđelima“ u narodu poznata kao „Čudotvorna ikona Majke Božije“.

Tik pored samog puta koji prolazi kroz Sićevačku klisuru, u ataru sela Ostrovica nalazi se u manastir Svete Petke Iverica. Zanimljivost u vezi ove crkve jeste da je to prva i jedina vojna crkva u Srbiji. Ova vojna crkva je podignuta 1898. god. ali na temeljima monogo starije crkve koju su isto sagradili braća Mrnjavčevići. Veruje se da je ovaj manastir dobio naziv „Iverica“ zato što su ga obnovili gruzijski monasi iz manastira Iviriona sa Svete Gore krajem XIV veka. Na našu žalost, prilikom posete ovom manastiru crkva je bila zaključana, tako da nismo mogli da vidimo njegovu unutrašnjost.

Još jedna zanimljivost u Sićevačkoj klisuri jesu hidroelektrane i to komada dva. A zašto su ove hidrolektrane zanimljive? Pa hidroelektrana „Sveta Petka“ je počela sa radom 1908. god. i tada je u Nišu prvi put zasijala sijalica. Ova elektrana još uvek radi i to sa opremom koja je pretežno stara 100 god. Hidrolektrana „Sićevo“ je sagrađena 1921. god i to po projektu Nikole Tesle zbog čega je proglašen i za počasnog građanina Sićeva.

I za sam kraj ovog bloga vodim vas na definitvno najposećeniju tačku u Sićevačkoj klisuri, a to je vidikovac u neposrednoj blizini sela Sićevo. Put do vidikovca je nov i skoro do samog vidikovca možete doći kolima. Zvanični naziv ovog vidikovca je „Brljavski kamen“ ali je u narodu mnogo poznatiji kao „Vidikovac Sićevo“. Ovaj vidikovac je sređen 2019. god. i sa njega se pruža panoramski pogled na okolinu. Prema mojim nekim zapažanjima i sudeći po broju fotografija na društvenim mrežama ovo je možda i najposećeniji vidikovac u južnoj Srbiji. A kako i ne bi bio kad je pogled odavde prosto nestvaran.

Takođe možete pročitati i blog o destinacijama koje morate posetiti u Niš be.

Pogledajte i video o Sićevačkoj klisuri i divite se lepoti ove klisure i iz vazduha.
Comments


bottom of page