top of page

Alpi na jugu Srbije - SUVA PLANINA

Dok je istraživao endemske vrste na Suvoj Planini Jovan Cvijić je ostao zapanjen pred njenom lepotom i nadenuo joj nadimak Alpi na jugu Srbije i to zbog njenog karakterističnog izgleda. Kada bih morala jednom rečju da opišem Suvu Planinu, ta reč bi bila - MOĆNA! Moćna je dok gledam njene masive iz daleka, moćna je iz vazduha, moćna je iz svakog ugla! I iako sam ja pošla kao osvajač na njen najviši vrh, vratila sam se osvojena. Ali... Mislim da mi je prenela malo te njene moći.

Odakle krenuti u pohod na Trem, najviši vrh Suve Planine? Opcija je mnogo a mi smo odabrali da prođemo pored Niške banje zatim kroz Jelašnicu, Čukljenik, Donju i Gornju Studenu, sve do planinarskog doma Bojanine Vode. Kod planinarskog doma možete ostaviti auto na parkingu i krenuti u pohod na Trem. Ipak, ono što nismo znali u tom trenutku jeste da smo mogli autom da nastavimo još par km, put je dobar i može se proći bilo kojim kolima. Suva planina smisleno nosi taj naziv i možete pretpostaviti da je suva, tj. da na njoj nema izvora. Poslednje mesto na kome možete natočiti vodu sa izvora jeste par km od planinarskog doma. Posle toga vode ni za lek.

Prvi deo uspona na Suvu iz ovog pravca je relativno lagan i nije preterano zahtevan. Sve vreme se ide kroz gustu šumu, a staza je lepo obeležena. I sve tako do Devojačkog groba. Devojački grob je u suštini jedna prostrana čista odakle se s jedne strane pruža pogled na Trem, a s druge strane pogled na Sokolov kamen, još jedan vrh Suve Planine. Legenda kaže se nekad na planini se pojavio kraljević na konju koji je sreo Bojanu čobanicu i zatražio da pije vodu. Ona je strčala do izvora i toliko je žurila da je donoseći vodu umrla na mestu koje se po njoj zove Devojački grob, a izvor nosi naziv Bojanine vode.

Devojački grob se nalazi na oko 1300mnv i od ove tačke kreće pravi uspon na Trem koji se nalazi na 1810mnv. Iako se visinska razlika koju morate preći od ove tačke ne čini velikom, svega 500m, u praksi to i nije tako lako. Mnogi planinari (uključujući i nas) se varkaju da će vrlo brzo stići do vrha ali posle nekog vremena shvate da su se grdno prevarili. Pošto je cilj, tj. Trem sve vreme pred vama imate osećaj da je on tu, na dohvat ruke i da staza nije naporna. Međutim, to je samo optička varka. Takođe, ono što morate znati pre nego što krenete “u napad“ na ovaj biser juga Srbije jeste da na ovoj trasi, Suva planina ima više “lažnih“ vrhova, kao što već rekoh, optička varka. Mi smo jedno 5-6 puta mislili da je Trem ispred nas, ali avaj, samo još jedna optička varka u nizu.

Dužina planinarske staze od planinarskog doma Bojanine vode do Trema iznosi oko 8km. Dok ste u šumi zaštićeni ste od sunca i vetra ali čim izađete na Devojački grob situacija se menja. Na čistini ste celim putem do vrha, nema skloništa od sunca, niti od vetra. Kako se približavate vrhu teren postaje “kozja staza“ zato preporučujem da se opremite udobnom obućom pre nego što krenete na Suvu planinu. A kad se popnete na Trem, ono stvarno trem. Srce prepuno, duša zadovoljna. Ovaj vrh je jedan od najatraktivnijih vrhova u Srbiji, kao i jedan od najviših. Sa Trem se pruža prelep pogled na Sokolov kamen, zatim na jugoistočnu Srbiju, pa na masiv Stare Planine, kao i na Svrljiške planine i celo Zaplanje. Nama je za uspon trebalo 5 i po sati, a bilo je i ljudi koji su bukvalno istrčali do vrha za 2 sata. Mi očigledno nismo ti ljudi. Suva planina se nekad zvala Kunovica po drvetu kun, a kasnije je dobila ime Suva. Nekadašnja Kunovica je duga 45km i široka 15km.

Ja ne mogu da se pohvalim da sam posetila neke egzotične destinacije na drugom kraju sveta...Da li bi mi donelo gledanost da nosim poklone deci u Južnoj Africi? Veliko da! Pak, moja misija na društvenim mrežama je malo drugačija. Sebi sam zacrtala cilj da prvo obiđem svoju zemlju, pa tek onda sve ostalo. E ono čime mogu da se pohvalim jeste da mi to odlično ide. Ostalo je još vrlo malo lokacija u Srbiji gde ove moje noge nisu kročile. I još malo da se hvalim, "osvojila" sam Alpe na jugu Srbije! A tamo neki Alpi nek' sačekaju još malo, neće oni niđe.

Pogledajte i video na You Tube-u kako ova planina izgleda iz vazduha i kako je tekao naš pohod na Trem.


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page