Istražite jedinstvenu lepotu prirode, ovo je SRPSKI KOLORADO!
top of page

Istražite jedinstvenu lepotu prirode, ovo je SRPSKI KOLORADO!

Rosomački lonci ili Slavinjsko grlo?


Kanjon reke Rosomače krase mnoga imena, ali najveći spor je definitivno da li su lonci

ili grlo? Pre par godina smo prvi put posetili ovo mesto i snimili video, zbog kojeg su neki meštani sela Slavinja hteli da me linčuju na društvenim mrežama, samo zato što sam video nazvala ,,Rosomački lonci” a ne Slavinjsko grlo. A onda je došlo i do svađe u komentarima između meštana sela Slavinja i Rosomač. Kada smo po drugi put posetili ovo mesto

i postavili video sa drugačijim nazivom opet je došlo trzavica na netu, i stoga sam zaključila da ova lokacija izaziva pažnju ne samo zbog svoje lepote i neobičnosti, već i zbog nesloge između stanovnika dva pomenuta sela.



Kad sam prvi put čula za ovu mesto to je bilo pod nazivom Rosomački lonci i zato ću ih dalje tako nazivati, pa i ovom blogu. Kažu neki, ovi koji su videli kanjon Kolorado koji se nalazi u Arizoni, da ova naša srpska destinacija podseća na taj kanjon, samo u minijaturnoj verziji, zato mu i tepaju srpski Kolorado. Srpski Kolorado se nalazi na oko 30km od Pirota i na samo 1km od sela Slavinja. Ukoliko rešite da nekad posetite ovo mesto pre toga predlažem da svratite do vidikovca Kozji kamen, zato što se nalaze u istom pravcu a staze nisu previše zahtevne.




U selu Slavinja postoje putokazi i lako ćete se snaći za pravac do kanjona. Auto ostavljate u selu, pored table za pravac ka kanjonu i nastavljate pešaka. Staza je vrlo lagana, ravna i prilagođena za sve. Dugačka je oko 1km. Ispred samog kanjona su klupe i stolovi i možete odmoriti i uživati u zvuku Rosomačke reke. Kanjon Rosomače se nalazi u parku prirode Stara Planina i dug je samo 500m. Za ovaj kanjon se može reći da je kanjon iz doba Jure i smatra se da je nastao pre oko 150 miliona godina usecanjem reke Rosomače u stensku masu Stare Planine.



Odakle ovom kanjonu imena lonci, kotlovi i grlo? Pa dovoljno da spustite pogled i videćete da je reka napravila virove, koje podsećaju na lonce, kotlove, iliti grlo. Predlažem oprez prilikom penjanja po ivicama ovog kanjona zato što iako postoji staza na jednoj strani, dovoljna je mala nepažnja da skliznete u kanjon. Zbog potpunog uživanja i pogleda na kanjon najbolje da ovu lokaciju posetite kad nema vegetacije, u jesen ili rano proleće, a ko voli kupanje u hladnoj vodi, onda je leto pravo vreme za kupanje u loncima.



Pogledajte i video sa ove lokacije.


Recent Posts

See All
bottom of page