top of page
Search
  • Writer's pictureJovana Jović

Jedinstveno kameno selo, pravo bogatstvo Srbije

Selo gde se “gosti duša“

Kameno selo – Gostuša


Svako srpsko selo je lepo na svoj način, ali ipak postoje neka sela koja se izdvajaju od drugih. Takvo je i Kameno selo. Gostuša se nalazi na oko 30km od Pirota, u parku prirode Stara Planina. Nalazi se na 700mnv i kroz selo protiče Gostuška reka. Za Gostušu su se zainteresovali mnogi svetski naučnici. Odakle to interesovanje za ovo selo?

Pa najviše zbog svoje arhaične arhitekture, zbog koje i selo nosi naziv Kameno selo. Ono što je vrlo interesantno i jedinstveno jeste da su u Gostuši kuće sazidane od temelja do krova samo i jedino od kamena i materijala koji se mogu naći u okolini. I tu nije reč o jednoj, dve ili više kuća, već su sve kuće napravljene od kamena. Doduše tako je bilo nekad. Pod uticajem zuba vremena, neke kuće su počele da propadaju pa su vlasnici bili primorani da na krovove stave “savremenije“ materijale, tj. crepove i ćeramide. Razlog tome je što je potrebno veliko znanje i majstorija da se kamene ploče postave na krov, a majstora koji to rade je sve manje i manje.

Tehnika koja je korišćena prilikom gradnje kuća u Gostuši se zove suvozidica. Ono što je fascinatno jeste da se za gradnju suvozidicom ne koriste vezivni materijali, već se kuće grade isključivo slaganjem kamena na kamen. Mnogi ovo selo nazivaju arhitektonskim čudom Srbije i upravo to je jedan od razloga zašto je Gostuša stavljena pod zaštitu države. Put do Gostuše je asfaltiran i do samog sela se može doći bilo kojim autom.

Meštani Gostuše kažu da se ovde “gosti duša“ pa otud i naziv sela. Prema poslednjem popisu u selu je bilo manje od 100 stanovnika, ali prilikom naše posete jedva da smo sreli par čoveka i poštara. Nakon zime kada se topi sneg ili tokom obilnih padavina, u selu se javlja i mali vodopad. Ja sam ga samoinicijativno nazvala Gostuški vodopad.

Iako ne postoje pouzdani podaci o tome kada je selo nastalo, za ovo selo kažu da je jedno od 3 najstarija sela u okolini Pirota. U zvaničnim spisima Gostuša se prvi put pominje 1576. god. u turskim poreskim defterima. Veliki potencijal ovog Kamenog sela ogleda u okruženosti i blizini velikih prirodnih bogatstava. Ipak se Gostuša nalazi na Staroj Planini, možda i najlepšoj planini u Srbiji.


Pogledajte i video o ovom neobičnom selu.


100 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page