top of page
Search
  • Writer's pictureJovana Jović

Najhladniji grad u Srbiji – SJENICA!

Najlepši meandri Uvca i njegovi vidikovci.

 

Sjenica je gradsko naselje u jugozapadnoj Srbiji, na Pešterskoj visoravni i kroz nju teče reka Grabovica. Prvi put se pominje 1253. god. u povelji kralja Uroša Nemanjića, kao mesto na Dubrovačkom drumu, gde su Dubrovački trgovci pristajali i plaćali carinu. Današnja Sjenica se razvila iz srednjevekovnog trga i karavanske stanice Senice na Drinskom putu i u njoj je bio jedan od dvorova Nemanjića.


Dani Sjenice
Sjenica trg

Možda i najistaknutiji simbol Sjenice jeste džamija Sultanije Valide. Ovo je ujedno i jedina carska džamija u Srbiji, zato jer ju je podigla sultanova porodica. Ova džamija je podignuta u XIX veku, i to verovatno 1870. god. Zadužbina je sultanije Pertevnihal Valide, majke 32. turskog sultana Abdulaziza.


Džamija Sultanije Valide

S obzirom da je ovde osim stanovništa muslimanske veroispovesti, prisutno i stanovništo pravoslavne orjentacije, sasvim je logično da postoji i pravoslavna crkva. Crkva Sv. Petra i Pavla nalazi se na oko 1 km. od centra Sjenice. Sagrađena je 1903. god. i ovo je jedina pravoslavna bogomolja u Sjenici.


Sjenica Crkva Sv. Petra i Pavla

Sama Sjenica je vrlo prijatno mesto, sav društveni život se odvija oko šetališta pored koga se nalaze brojne kafići i gradski park. U vreme letnjih meseci, šetalište je puno naroda svih uzrasta. Meštani kažu da je tad ovo mesto najživlje. Mi smo posetili Sjenicu krajem leta ali mogu reći da je čak i tada bilo hladnjikavo. Noću su nam trebale deblje jakne. Mogu samo da zamislim kako je zimi.S obzirom da Sjenica nije veliko mesto, za istraživanje centra vam je dovoljno par sati. Ali, za ono što se nalazi u okolini Sjenice vam je potrebno bar par dana. Specijalni rezervat prirode Uvac se nalazi vrlo blizu i Sjenica vam je odlična tačka da se tu stacionirate i da obilazite okolinu. A meandri Uvca i vidikovci koji gledaju na iste su vrlo verovatno i najpoznatiji vidikovci u Srbiji. Prvo vas vodim do vidikovca Veliki vrh iliti Ledenog vidikovca. Nalazi se na 16km od Sjenice, put je odličan i možete doći bilo kojim autom skoro do samog vidikovca. Imate lepo obeležen parking i nakon toga još 500-600m koje morate preći pešaka. Sa Ledenog vidikovca se pruža savršen pogled na meandre Uvca. Ukoliko imate sreće kao mi, neće imati mnogo ljudi i moći ćete da uživate bez galame i gužve i da napravite par fotografija bez da iko čeka iza vas. Što se ne bi moglo reći za vidikovac Molitvu, ali otom potom. Ispod Ledenog vidikovca se nalazi Ledena pećina po kojoj je vidikovac dobio ime. Čuli smo da se možete spustiti odavde do pećine, ali tu teoriju nismo isprobali. Postoje i brodići koji prilikom krstarenjem Uvcem voze do ove pećine, ukoliko je to nešto što biste videli.


Vidikovac Veliki vrh

Nakon uživanja na ovom vidikovcu, sledeći na redu je onaj koji se nalazi preko puta njega – Vidikovac Molitva. Ovo je verovatno i najpopularniji vidikovac u Srbiji. Opet smo seli u auto i zaputili se u pravcu odakle smo i došli. Vidikovac Molitva je udaljen oko 20min. vožnje od Sjenice. Lepo je obeležen i dovoljno je da na mapama ukucate lokaciju, odvešće vas pravo do parkinga. Nakon parkiranja imate još 5min. šetnje do vidikovca. Kako smo se primicali vidikovcu, tj. drvenoj ograđenoj platformi videli smo ogromnu gužvu. I ovde sam prvi put čekala u redu kako bi napravila par fotografija sa ovog mesta. To mi se uopšte nije svidelo. Elem, sam pogled sa vidikovca Molitva definitivno zaslužuje epitet najlepšeg zato što je pogled zaista očaravajuć. Ovaj vidikovac za nijansu ima lepši pogled od Ledenog vidikovca.


Vidikovac Molitva

Dok sam stajala na ovom vidikovcu videla sam u daljini s desne strane, ljude koje mrdaju na nekoj steni. U povratku sa vidikovca Molitve rešili smo da ispitamo o čemu se radi i nismo se pokajali. Uočili smo usku kozju stazu, kojom skoro pa niko nije išao, zato što su svi hrlili na glavni vidikovac. Nakon 10-ak min. hodanja kozjom stazom (treba vam udobna obuća ako rešite da krenete ovde) stižemo do mesta gde nema gužve, gde se ništa ne čuje i gde do mile volje možete uživati, bez da iko dahće iza vas i čeka red za fotkanje. Tako da ako ikada posetite vidikovac Molitvu, samo pogledajte da nađete ovu stenu i zahvalite mi se kasnije.


Sve vreme pričam o vidikovcima i o meandrima, a ovih vidikovaca ne bi ni bilo da nije jezera Uvac. Uvačko jezero iliti Sjeničko jezero je dugo 27km. Ovde je izgrađena najviša zemljana brana u Srbiji od čak 110m. Uvačko jezero je prvo u nizu jezera koja su izgrađena na reci Uvac za potrebe proizvodnje električne energije. Voda iz Uvačkog jezera otiče u Zlatarsko jezero, a iz Zlatarskog u Radoinjsko jezero. Ono što je vrlo zanimljivo kod ove lokacije jeste da je Uvac dom beloglavog supa, kralja nebeskih visina. Na obalama i strmim liticama ovog jezera se nalazi najveće stanište beloglavnog supa na Balkanu.


Meandri Sjeničkog (Uvačkog) jezera

Ono što obavezno morate videti kad dođete u Sjenicu i obiđete vidikovce jeste Pešterska visoravan. Nalazi se na 35km od Sjenice.Ova divlja, naizgled beskonačna ravnica prepuna pašnjaka i stoke, u letnjim periodima će vas ostaviti bez daha. Nebo je ovde više plavo, a oblaci su veći nego bilo gde drugde. Pešter se nalazi na nadmorskoj visini od oko 1200m. Baš ovde na Pešterskoj visoravni je izmerena najniža temperatura u Srbiji od -39 stepeni, u mestu Karajukića Bunari. Pešterska visoravan je najveće polje u Srbiji i jedno od najvećih na Balkanu.


Pešter

Za područje Peštera se vezuju verovanja da je nekada na njemu bilo ogromno jezero, a meštani kažu da je ovde Sv. Đorđe ubio aždaju. Od tog nekadašnjeg ogromnog jezera je ostalo jedno malo, Pešterskoj jezero koje je dom mnogih ptica i koje u letnjim mesecima ima tendenciju da presuši ali nikad do te mere da u njemu nema uopšte vode.


Peštersko jezero

 

bottom of page